Je bent hier:

Starterslening

[vc_row][vc_column][vc_column_text]MIJNHEER MAKELAARS NIEUWS

 

STARTERSLENING

Vanaf donderdag 15 juni 2023 komt de Starterslening terug in de gemeente Hardenberg. Door de stijgende woningprijzen heeft de gemeente gemerkt dat starters moeite hebben met het kopen van hun eerste koopwoning.

 

Wat is de Starterslening precies?

De Starterslening is een aanvullende hypotheek bovenop je gewone hypotheek. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je bij jouw bank kunt lenen. Met de Starterslening kun je misschien tóch die ene woning kopen. De aanvraag voor de starterslening gaat online via de gemeente. Na goedkeuring van de aanvraag door de gemeente, loopt de aanvraag verder bij de Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn).

 

Voor wie is de Starterslening?

Je kunt de Starterslening aanvragen als je voor het eerst een huis koopt, en een steuntje in de rug nodig hebt om dat huis te kopen. Een starterslening kan aangevraagd worden voor een bestaande woning of een nieuwbouwwoning. De woning moet in de gemeente Hardenberg (komen te) staan.

De aankoopprijs mag niet meer bedragen dan € 275.000. Voor de berekening van de hoogte van de  Starterslening wordt rekening gehouden met eventuele verbeterkosten of meerwerk, deze mogen worden meegefinancierd bij de aankoop en in de Starterslening. Er kan maximaal € 30.000 via de Starterslening geleend worden. Dit is inclusief eventuele verbeterkosten of meerwerk. Degene die aanvraagt moet in Nederland verblijfsgerechtigd zijn.

 

Hoe werkt dat nou de Starterslening?

De Starterslening bestaat uit 2 delen:

  • Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de Starterslening
  • Een leningdeel dat oploopt: de Combinatielening.

Voor beide delen zijn er de eerste 3 jaar geen maandlasten. De eerste 3 jaar betaal je geen rente. De aflossing van de Starterslening komt de eerste 3 jaar uit de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste 3 jaar altijd op. Na 3 jaar ga je normaal gesproken rente en aflossing betalen. Maar alleen als je dat met jouw inkomen kan betalen. SVn toetst dit met een hertoets. Op het moment dat je volledige rente en/of aflossing betaalt, los je op zowel de Starterslening als de Combinatielening af.

 

Kun je een Starterslening krijgen zonder vast contract?

Ja, dat kan. Je moet dan wel aan een paar voorwaarden voldoen. Eén van de voorwaarden voor de Starterslening is dat je leent met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ze (SVn) kijken ook naar de ‘positieve intentie’ op je werkgeversverklaring of eventueel een Perspectiefverklaring.

 

Kun je een Starterslening krijgen zonder eigen geld?

Met de Starterslening betaal je (een deel van) het huis. Of je kan er verbeterkosten of meerwerk mee financieren. Het is niet altijd nodig om dat met eigen geld te betalen. Toch heb je altijd wat eigen geld nodig. Er zijn namelijk kosten die je altijd zelf moet betalen. Deze kosten noemen we ‘kosten koper’:

  • Notariskosten (de Starterslening is namelijk een hypotheek)
  • Taxatiekosten
  • Eventuele kosten voor financieel advies
  • Afsluitkosten bij SVn
  • Borgtochtprovisie NHG

De afsluitkosten (€ 750,-) en borgtochtprovisie worden in mindering gebracht op de Starterslening. Die kosten betaal je dus niet eerst zelf. Sinds 2021 hoeven starters tussen de 18 en 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Dat scheelt je 2% van de aankoopprijs van het huis.

Is je bod hoger dan de getaxeerde marktwaarde van je woning? Dan kun je het verschil niet financieren met de Starterslening. Het overbieden betaal je van je eigen geld.

 

Hoe vraag je een Starterslening aan?

Informeer bij de gemeente Hardenberg of je in aanmerking komt. Zo ja, dan krijg je een toewijzing. Deze toewijzing heb je nodig om de Starterslening op de website  van SVn aan te vragen.

 

Website gemeente Hardenberg: https://www.hardenberg.nl/inwoners/wonen

Website SVn: https://www.svn.nl

 

Als je nu je eerste droomwoning bent tegengekomen, maar je weet niet precies waar je op moet letten, welke juridische aspecten er spelen, hoe het zit met onderzoeksplicht, hoe hoog je bod moet zijn en dergelijke, dan wil Mijnheer Makelaars je daar graag deskundig in ondersteunen, zodat je geen kat in de zak koopt![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Type koper – de doorstromer

In onze vorige blog hebben wij het al over verschillende type huizenkopers gehad. Vandaag gaan we nog even dieper in op het type koper Doorstromer! Je bent dus een doorstromer als je een koophuis hebt

Lees verder >