Je bent hier:

Type koper – de doorstromer

In onze vorige blog hebben wij het al over verschillende type huizenkopers gehad. Vandaag gaan we nog even dieper in op het type koper Doorstromer!

Je bent dus een doorstromer als je een koophuis hebt en deze weer wilt verkopen om een  nieuwe woning aan te kopen. Hoe is de woningmarkt van nu voor een doorstromer? Is het verstandig om eerst een woning te kopen of eerst je huidige woning te verkopen?

Wat is een doorstromer?

Doorstromers hebben al een koopwoning, maar willen deze graag verkopen en een nieuwe woning aankopen. Ook als je jouw koopwoning al hebt verkocht, maar nu (tijdelijk) huurt behoor je tot de groep ‘doorstromers’. Dit komt omdat je al eens een hypotheek hebt gehad.

Huidige woningmarkt

De woningmarkt verandert continu. Eigenlijk gaan we weer terug naar de krappe woningmarkt met weinig aanbod en hoge huizenprijzen. Voor de verkopende partij is dit goed nieuws, maar het maakt het kopen van een nieuwe woning soms erg lastig. Ook de hogere lonen en dalende hypotheekrentes hebben te maken met het stijgen van de huizenprijzen.

Wanneer je kijkt naar het laatste kwartaal van 2022 en het laatste kwartaal van 2023 zie je dat eind 2023 26% minder woningen te koop stonden ten opzichte van eind 2022. Ook zijn de woningprijzen 5,3% gestegen ten opzichte van eind 2022.

Doorstromer op de huidige woningmarkt

We kunnen wel zeggen dat deze woningmarkt positiever is voor de doorstromer dan voor de starter. Als jij jouw huidige woning nu te koop zet heb je kans dat je, je eigen woning snel verkoopt en met overwaarde. Deze overwaarde kun je goed gebruiken bij de koop van je volgende huis, aangezien de huizenprijzen zijn gestegen.

Wat is nu wijsheid? Eerst kopen of eerst verkopen?

Waar doorstromers vooral op moeten letten in deze woningmarkt is of ze eerst hun woning verkopen of eerst een nieuwe woning moet gaan aankopen. Doordat het aanbod erg weinig is, zou het zomaar kunnen dat jouw woning veel sneller verkocht is, dan dat je een nieuwe woning vindt. Om te voorkomen dat je zonder woning komt te zitten is het aan te raden om een aankoopmakelaar in te schakelen. De aankoopmakelaar kan kijken naar bepaalde clausules zoals verkopen onder voorbehoud of een verkoop/aankoop combinatie.

Verkopen onder voorbehoud

Als je ervoor kiest om je woning onder voorbehoud te verkopen, verkoop je je woning zonder risico dat je geen onderdak meer hebt. Alleen wanneer jij een nieuwe woning vindt, is de verkoop definitief. Natuurlijk zijn hier wel wat voorwaarden aan verbonden. Het kan niet zo zijn dat de koper van jouw huis twee jaar moet wachten om te kunnen verhuizen. Je zet je huis te koop onder de voorwaarde dat je binnen een bepaalde tijd (bijvoorbeeld een halfjaar of een jaar) een nieuwe woning koopt. Wat kun je doen wanneer je niks hebt gevonden? Dan kan je de verkoop stopzetten of om uitstel vragen.

Verkoop/aankoop combinatie

Bij een verkoop/aankoop combinatie bij een makelaar zet je jouw woning in de verkoop én dezelfde makelaar gaat samen met jou op zoek naar een woning. Waarom is dit zo handig? De makelaar weet al veel over jou, hij weet voor welke prijs je jouw woning gaat verkopen dus ook wat je budget is voor een nieuwe woning. Hij kent al je wensen en eisen, in welk soort woning je woonde etc. Hierdoor is de kans groter dat je sneller een nieuw huis vindt dat aan al jouw wensen voldoet. Tevens zorgt een aankoopmakelaar er dan voor dat alles goed op elkaar afgestemd is qua overdrachten.

Als doorstromer heb je een goede positie op de huidige woningmarkt, zolang je maar wel weet wat de (over)waarde van je huis is en weet wat je wilt aankopen.

 

Hulp nodig bij de verkoop en aankoop van een nieuwe woning? Wij zijn van alle markten thuis en helpen je graag verder met deze nieuwe stap!

 

 

Type koper – de doorstromer

In onze vorige blog hebben wij het al over verschillende type huizenkopers gehad. Vandaag gaan we nog even dieper in op het type koper Doorstromer! Je bent dus een doorstromer als je een koophuis hebt

Lees verder >

Verschillende type kopers op de woningmarkt

Verschillende type kopers op de woningmarkt Er zijn verschillende type kopers (doelgroepen) op de woningmarkt, graag leggen wij de verschillende type kopers aan je uit. Hieronder vind je de 5 belangrijkste doelgroepen die wij tegen

Lees verder >

WOZ-waarde

WOZ waarde   Onlangs heb je van de gemeente weer een zogenaamd aanslagbiljet met daarop de vastgestelde WOZ-waarde ontvangen. Deze waarde wordt altijd bij de start van het nieuw jaar bepaald. Wat moet je weten

Lees verder >