Je bent hier:

Clausules die je kan tegenkomen in een koopovereenkomst!

Clausules die je kan tegenkomen in een koopovereenkomst

Wat zijn clausules?

Wanneer je een ouder huis koopt kan het voorkomen dat de verkoper bepaalde bepalingen in de koopovereenkomst opneemt. Deze bepalingen noem je een clausule. In bepaalde gevallen is de verkoper niet aansprakelijk bij eventuele gebreken. Voordat je dus een koopovereenkomst tekent, is het noodzaak om als koper goed de koopovereenkomst door te lezen en te bekijken welke clausules er zijn opgenomen in de koopovereenkomst en wat dit voor jou als koper gaat betekenen.

Ouderdomsclausule

Zie je in de koopovereenkomst ouderdomsclausule staan? Dit betekent dat je een oudere (wij vermelden deze clausule bij woningen ouder dan 25 jaar) woning koopt, deze heeft niet dezelfde bouwkwaliteiten als een nieuwe woning. Wanneer je een koopovereenkomst tekent met een ouderdomsclausule erin betekent dit dat je als koper op de hoogte bent van het feit dat er gebreken kunnen zijn die niet altijd zichtbaar zijn. De verkoper voorkomt hiermee dat hij aansprakelijk is als er gebreken zijn waarvan de verkoper niet op de hoogte was tijdens de verkoop.

Asbestclausule

Als je een woning wil gaan kopen die voor 1980 is gebouwd of verbouwd, kan het zijn dat je te maken krijgt met asbest. Asbest kan opkomen wanneer je een woning gaat verbouwen en er daardoor vezels en stof vrijkomen en dus ook asbest. Het is dan noodzakelijk asbest te laten saneren door een gespecialiseerd bedrijf. Als de verkoper geen risico wil lopen om deze asbestsanering te moeten betalen, kunnen ze een asbestclausule in het koopcontract opnemen. Hierin staat dat de verkoper niet weet of er asbesthoudende materialen in huis zijn. Als jij het huis koopt, verklaar je dat je weet dat er asbest aanwezig kan zijn en dat de verkoper hier niet aansprakelijk voor is. Wanneer de verkoper wel weet dat er asbest aanwezig is in de woning wordt ook de asbestclausule toegepast. Hierin wordt verklaard dat de koper ermee bekend is dat de onroerende zaak voorzien is van asbest en er dat mogelijk meer asbesthoudende stoffen/materialen aanwezig kunnen zijn. Dit risico rust zich dan geheel bij de koper.

As is, where is

Een ‘as is, where is’ clausule geeft je als koper zo min mogelijk garanties. Als je akkoord gaat met een koopcontract waar deze clausule in voor komt, betekent het dat je als koper een woning koopt in de staat waarin het zich bevindt. Je gaat akkoord met de staat van de woning op het moment van kopen en je neemt al risico’s met gebreken en tekortkomingen op jouw rekening. Verkoper wordt in dit verband volledig gevrijwaard voor iedere  aanmaning of aanspraak terzake.

Niet-zelfbewoningsclausule

Wanneer de verkoper niet zelf in de woning heeft gewoond, kan het zijn dat je de ‘niet-zelfbewoningsclausule’ tegenkomt in de koopovereenkomst. Dit komt bijvoorbeeld voor als een woningcorporatie of belegger een voormalig huurwoning verkoopt. Ook zien wij nog regelmatig dat wanneer een woning verkocht door de kinderen (erfgenamen), wordt deze clausule ook opgenomen.  De kinderen (erfgenamen) zijn dan de verkopers, maar zijn niet op de hoogte van de woning omdat zij er zelf feitelijk niet hebben gewoond. Hierdoor is de verkoper dan ook niet op de hoogte van eventuele gebreken die wel bekend zouden zijn als je in de woning hebt gewoond. Met de ‘niet-zelfbewoningsclausule’ kan de verkoper er dus voor zorgen niet of minder aansprakelijk te zijn voor dit soort gebreken.

Kom je één van deze clausules tegen in je koopcontract, denk er dan goed over na of je er mee akkoord gaat of niet. Je kan je ook altijd laten adviseren door bijvoorbeeld een notaris of een (aankoop) makelaar als je niet zeker weet wat een clausule inhoudt of wat het verstandigst is om te doen. Wij nemen altijd ruim de tijd tijdens het tekenen van de koopovereenkomst, elke artikel wordt goed doorgenomen en hierdoor worden ook de bijzondere clausules goed toegelicht. Zo weet je precies waarvoor je gaat tekenen.

 

Type koper – de doorstromer

In onze vorige blog hebben wij het al over verschillende type huizenkopers gehad. Vandaag gaan we nog even dieper in op het type koper Doorstromer! Je bent dus een doorstromer als je een koophuis hebt

Lees verder >