Je bent hier:

WOZ-waarde

WOZ waarde

 

Onlangs heb je van de gemeente weer een zogenaamd aanslagbiljet met daarop de vastgestelde WOZ-waarde ontvangen. Deze waarde wordt altijd bij de start van het nieuw jaar bepaald. Wat moet je weten over de WOZ-waarde van je huis? Wij hebben een aantal zaken voor je uitgewerkt in deze blog.

Wat is de WOZ-waarde en wat betekent het?

W: Wet Waarde

O:  Onroerende

Z:   Zaken

De Wet Waarde Onroerende Zaken is de bepaling van de marktwaarde van een woning. De WOZ -waarde bepaalt de hoogte van belastingen en heffingen die je betaalt. Hierbij moet je denken aan de onroerende zaak belasting (OZB) en de gemeentelijke heffingen. Tevens heeft de WOZ-waarde invloed op de inkomstenbelasting die je betaald.

Wie bepaalt de WOZ-waarde?

 

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde, dit doen ze aan de hand van een computermodel (er komt dus niemand echt de woning opnemen). Aan de hand van dit computermodel wordt een taxatierapport opgemaakt. Het taxatierapport kan je opvragen bij je gemeente. De waarderingskamer controleert gemeenten op het correct uitvoeren van de waardebepaling.

Tijdens dit taxatierapport worden er een aantal factoren meegenomen voor de waardebepaling.

Er wordt gekeken naar:

  • Locatie van de woning
  • Woonoppervlak
  • Verkoopprijzen in de buurt
  • Bouwjaar
  • Type woning

Het taxatierapport kun je terugvinden bij je eigen gemeente. Hierin kun je terugzien met welke andere woningen ze je eigen woning hebben vergeleken.

Is de WOZ-waarde gestegen in 2024?

Net als vorig jaar, is WOZ-waarde gaan stijgen in 2024. Volgens het CBS zal dit gemiddeld een stijging van 2 tot 4% zijn. De hoogte van de gemiddelde stijging verschilt per regio, zo is de stijging in de Randstad hoger dan in andere delen van het land. Doordat de WOZ-waarde wordt bepaald op het waarde-niveau van 1 januari 2023, stijgt ook de WOZ-waarde. Dit noem je de waardepeildatum. In deze periode waren de huizenprijzen hoog. Hierdoor stijgen de WOZ-waarden. Dalen de huizenprijzen? Dan dalen de WOZ-waarden ook. Maar dit is pas een jaar later te zien in de WOZ-waarde.

Kan je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Een hogere WOZ-waarde betekent dat je meer belasting (OZB, onroerende zaakbelasting) en heffing moet betalen. Aangezien het bepalen van de WOZ-waarde aan de hand van een computermodel gebeurt en er niet apart naar elke woning wordt gekeken, kan het zijn dat jouw WOZ-waarde te hoog is. Je kan dan bezwaar maken. Er zijn ook commerciële partijen die je tegen een vergoeding hierbij helpen, maar je kan ook zelf een brief opstellen en versturen naar de gemeente. Mocht je gelijk hebben, dan wordt de WOZ-waarde verlaagd.

Type koper – de doorstromer

In onze vorige blog hebben wij het al over verschillende type huizenkopers gehad. Vandaag gaan we nog even dieper in op het type koper Doorstromer! Je bent dus een doorstromer als je een koophuis hebt

Lees verder >