Je bent hier:

Welke verzekeringen zijn verplicht wanneer je een huis koopt?

Yes je hebt een huis gekocht, gefeliciteerd! Wist je dat er een aantal verzekeringen zijn die verplicht worden gesteld of worden aanbevolen bij het kopen van een woning? Wij delen deze graag met je, zodat jij je rustig kan ontspannen in je nieuwe huis :)!

Wanneer je een woning koopt zijn een aantal verzekeringen verplicht om af te sluiten tegen schade of financiële problemen. Voordat je daadwerkelijk de handtekening zet bij de notaris, vraagt de notaris ook of het huis verzekert is. Wanneer dit niet het geval is, dien je dit ter plekke te regelen. De handtekening mag pas worden gezet, als het huis verzekert is.

Verplicht: Woonhuisverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt een goede woonhuisverzekering verplicht gesteld. Deze opstalverzekering sluit je af om gedekt te zijn tegen materiële schade door bijvoorbeeld brand, inbraak en stormschade. Wat is er dan verzekerd? Eigenlijk je huis zelf en alles wat er aan vast zit. Dus ook je garage, het aanrecht en zelfs inbouwapparatuur. Heb je een appartement gekocht en regelt de Vereniging van Eigenaren je woonhuisverzekering? Controleer dan altijd even of je goed verzekerd bent, vraag anders de opstalverzekering op bij de Vve.

 Vaak verplicht: Overlijdensrisicoverzekering

Het klink misschien vreemd, maar een overlijdensrisico verzekering heeft wel degelijk iets met je huis te maken. De hypotheekverstrekker wil zeker weten dat je jouw hypotheek afbetaalt. Ook als jij of je partner komt te overlijden. Als je komt te overlijden, helpt de overlijdensrisicoverzekering mee met het dekken van de kosten om de hypotheek af te lossen. Het geld wat vrijkomt, zorgt ervoor dat je partner of nabestaanden in staat zijn de hypotheek (deels) af te lossen en hierdoor in de woning te kan blijven wonen. Wanneer je een woning samen koopt, is deze verzekering eigenlijk altijd aan te raden.

Aanbevolen: Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan een ander of aan de spullen van een ander. Dit geldt ook voor de schade die jouw spullen veroorzaken aan een ander of aan de spullen van een ander. Bijvoorbeeld als je de vaas van de buurvrouw laat vallen, of als je vriend struikelt over de oplader van jouw laptop, valt en hierdoor zijn pols breekt. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel zeer aan te raden.

Aanbevolen: Inboedelverzekering

Vaak wordt een inboedelverzekering samen afgesloten met een opstalverzekering. Bij een opstalverzekering is je woning wel beschermd tegen o.a. waterschade, brand en inbraak, maar de spullen die in je woning staan niet. Hier kun je een inboedelverzekering voor afsluiten. Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel. Deze verzekering is ook zeker aan te raden, tel al je spullen maar eens bij elkaar op. Je schrikt dan toch misschien voor hoeveel geld je aan spullen in je huis hebt staan.

Handig: Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstand verzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij een conflict. Dit geldt voor woningconflicten, bijvoorbeeld over een verbouwing, maar ook bij conflicten over spullen of diensten die je hebt gekocht. Als huiseigenaar kun je bijvoorbeeld een meningsverschil krijgen met een aannemer, of te maken krijgen met een burenruzie. Dan is het fijn om verzekerd te zijn van juridische hulp.

Huurwoning

Er zijn twee verzekeringen die heel nuttig zijn om af te sluiten als je een woning huurt. Een inboedelverzekering voor je spullen en een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen voor een relatief lage premie hoge kosten besparen op het moment dat er wat vervelends gebeurt.

 

Type koper – de doorstromer

In onze vorige blog hebben wij het al over verschillende type huizenkopers gehad. Vandaag gaan we nog even dieper in op het type koper Doorstromer! Je bent dus een doorstromer als je een koophuis hebt

Lees verder >