Je bent hier:

Verschillende type kopers op de woningmarkt

Verschillende type kopers op de woningmarkt

Er zijn verschillende type kopers (doelgroepen) op de woningmarkt, graag leggen wij de verschillende type kopers aan je uit. Hieronder vind je de 5 belangrijkste doelgroepen die wij tegen komen op de woningmarkt.

  1. Starter:

Over starters wordt de laatste jaren veel geschreven omdat ze het nogal moeilijk hebben op de huizenmarkt. De starter is op dit moment een grote doelgroep, wanneer een woning in deze prijsklasse te koop komt, hebben we nog veel bezichtigingen. Een starter is dus niet iemand die wil huren en met woningmarkt wordt niet de hele markt bedoeld, maar puur en alleen de koopmarkt. Starters zijn dus echt op zoek naar hun eerste koopwoning, wel worden starters vaak in één adem genoemd met vrije huursector, omdat ze daarop zijn aangewezen als ze misgrijpen op de koopmarkt. Starters zijn vaak twintigers of dertigers die nog nooit eerder een woning hebben gekocht. Ze hebben nu zo’n beetje de slechtste positie op de koopmarkt ten opzichte van de andere types, dit omdat het een grote doelgroep betreft maar het aanbod zeer weinig is. Je ziet ook nog vaak bij deze woningen dat het via een biedingsprocedure gaat lopen, iedereen maakt zo wel kans om te bieden, alleen is het voor velen ook een teleurstelling wanneer zij het (weer) niet geworden zijn.

  1. Doorstromer:

Je bent een doorstromers als je een koophuis hebt, deze wilt verkopen en een nieuwe woning wilt aankopen. Doorstromers hebben al een koopwoning, maar willen deze graag verkopen en een nieuwe woning aankopen. Ook als je jouw koopwoning al hebt verkocht, maar nu (tijdelijk) huurt behoor je tot de groep ‘doorstromers’. Dit komt omdat je al eens een hypotheek hebt gehad. Bij sociale huur is iemand die een sociale huurwoning achterlaat ook een doorstromer. Maar dit wordt in berichtgeving meestal niet bedoeld: het gaat vaak om woningeigenaren die verhuizen naar een andere koopwoning. Leuk weetje: ooit was de doorstromer een starter 😊.

  1. Tweede woningkopers:

Kopers van een tweede huis hebben hun eerste huis in een andere stad of in een ander land. Ze brengen het grootste deel van hun tijd door in hun eerste huis en hun tweede huis bevindt zich meestal op een vakantiebestemming. Dit is meestal ergens waar ze tot rust kunnen komen met hun gezin of kunnen ontsnappen aan het leven van alledag. Deze kopers willen misschien inkomen genereren door hun tweede huis te gaan verhuren of ze zien het echt als een langetermijninvestering. Hiermee bedoelen we dat ze jaren later het tweede huis weer met winst kunnen verkopen, of ze geven de woning door aan een familielid zodat zij er weer heerlijk van kunnen gaan genieten.

  1. Investeerders:

Sommige kopers investeren in vastgoed om er inkomsten uit te halen. Ze brengen er misschien niet eens tijd door, maar verwachten dat het vastgoed hen inkomsten (huur) zal opleveren terwijl het op lange termijn in waarde stijgt. Deze woningen zijn meestal eenvoudig gebouwd en beschikken meestal over 3 slaapkamers. Deze kopers willen een veilige investering voor de lange termijn die niet veel onderhoud vergt. Een andere prioriteit is dat het pand niet hoeft te worden gerenoveerd en onmiddellijk verhuurbaar moet zijn om inkomsten te genereren. In de huidige woningmarkt is deze groep veel kleiner geworden dan bijvoorbeeld 5 jaar terug. Dit is gekomen doordat de huizenprijzen zijn gaan stijgen, dit maakt dat het niet rendabel genoeg meer is voor investeerders.

  1. Senioren:

Senioren zijn mensen die van plan zijn om met pensioen te gaan of al met pensioen zijn. Deze doelgroep heeft meestal specifieke behoeften voor een woning. Meestal geven senioren de voorkeur aan onderhoudsvriendelijke woningen in bungalowstijl (helemaal gelijkvloers), semi-bungalow valt ook goed in de smaak, zolang de badkamer en slaapkamer maar op de begane grond aanwezig zijn. Tevens vindt deze doelgroep een appartement ontzettend prettig, maar dan wel het liefst met een tuintje. Zij geven ook de voorkeur aan een rustige, gemakkelijk bereikbare locatie met privacy. Medische voorzieningen en een tuin zijn meestal ook een prioriteit. Senioren hechten waarde aan veiligheid en zoeken naar woningen in de buurt van winkels (vooral een supermarkt), cafés en transportmogelijkheden. Ook voor deze doelgroep is het lastig om een woning te vinden, dit omdat het aanbod weinig is, maar de doelgroep die zoekt groot is. Leuk weetje: senioren worden ook wel pensioenplanners genoemd.

 

 

 

Type koper – de doorstromer

In onze vorige blog hebben wij het al over verschillende type huizenkopers gehad. Vandaag gaan we nog even dieper in op het type koper Doorstromer! Je bent dus een doorstromer als je een koophuis hebt

Lees verder >