Je bent hier:

Huis verkoopklaar maken? Hoe doe je dat?

Huis verkoop klaar maken? Hoe doe je dat?

Gaat jouw huis binnenkort bij ons in de verkoop? Spannend! Het verkoop klaar maken van je huis is nog een hele kunst. Hoe zorg je ervoor dat jouw woning in de smaak valt bij een groot publiek en goed overkomt op de foto’s voor o.a. funda. Hieronder vindt je onze tips voor het verkoop klaar maken van je huis, en trek je zoveel mogelijk kijkers én kopers naar je woning!

 

Tip 1: potentiële kopers willen een licht huis.

Witte (of gebroken witte) muren doen het dan ook altijd goed. Daardoor lijkt de hele woning lichter en frisser. Heeft jouw woning geen witte muren, maar wil je het huis toch lichter maken? Haal dan zoveel mogelijk dingen weg voor de ramen, zoals foto’s in een vensterbank, grote planten die het licht blokkeren en zet raamdecoratie zoveel mogelijk open. Voor de foto’s en bezichtigingen is het altijd goed om de ramen even te wassen, zodat iedereen ziet hoe mooi het licht naar binnen valt. Zorg daarnaast voor de juiste (sfeer)verlichting door het gehele huis.

Tip 2: zorg voor een opgeruimd en schoon huis.

Als er iets belangrijk is bij het bezichtigen van een woning, is dat de ruimtes opgeruimd en schoon zijn. Loop bij het verkoop klaar maken van je woning daarom even met een kritische blik door je huis en berg alle persoonlijke en onnodige spullen op, dit geldt voor alle kamers/ruimtes in het huis! Haal dus alle foto’s, souvenirs, persoonlijke kaartjes en ook de knutselwerkjes van je kinderen weg. Dit helpt een potentiële koper met het inbeelden dat hij of zij er zelf woont.

Tip 3: zorg voor de juiste temperatuur in huis.

Het kopen van een woning gaat vooral over gevoel. Mensen willen zich letterlijk “thuis voelen” wanneer ze over de drempel van de woning stappen. Een goede manier om potentiële kopers direct in te pakken, is door te zorgen voor de juiste temperatuur in de woning. Misschien dat ze dit niet daadwerkelijk opvalt, maar ze voelen zich er wel meteen thuis door. Dus maak je huis lekker warm voor een bezichtiging in de winter en zorg voor voldoende ventilatie op een warme zomerdag.

Tip 4: een heerlijk geurende woning doet wonderen.

Net zoals de juiste temperatuur, is ook geur een belangrijs aspect als het aankomt op het verkopen van je huis. De meest ondergewaardeerde oorzaak dat een kijker ‘geen prettig gevoel’ overhoudt aan een woning, is de geur. Ben je bezig met het verkoop klaar maken van je woning, besteed dan dus ook zeker aandacht aan de geur in huis.

Tip 5: leg snoeren en kabels uit het zicht.

Als de bezichtigingen straks zijn gestart, wil je dat mensen zo min mogelijk worden afgeleid door details en kleine slordigheden, zoals kabels en snoeren. Dat is vaak een doorn in het oog tijdens een eerste bezoek aan een woning. Berg deze dus netjes op of werk ze weg.

Tip 6: iedereen is dol op bloemen.

Een hele makkelijke manier om je woning aantrekkelijk te maken voor de verkoop, is door het neerzetten van bloemen. Net zoals dat iedereen houdt van een lichte woning, gaat ook iedereen goed op een vers bosje bloemen in de tuin of in een mooie vaas. Dus zorg ervoor dat je de bloemen in de tuin of het balkon wat extra liefde geeft en zet op diverse plekken in huis een vers bosje bloemen neer. Dit geeft je kamers direct wat kleur en een frisse look. Zorg dat je dit niet alleen voor de bezichtigingen doet, maar zeker ook voor het maken van de foto’s.

Tip 7: wis de sporen van je huisdieren uit.

Dieren zijn hartstikke leuk, maar ze gaan ze je niet helpen met het verkopen van je huis. De geur van huisdieren doet het niet goed bij potentiële kopers, en voor sommige mensen is één kattenhaar al voldoende om hyperventilerend het huis uit te rennen. Dus breng je huisdieren even tijdelijk op een logeerplek onder en haal alle dierenspullen weg, zoals een hondenmand, voederbakken en krabpalen.

Tip 8: voer kleine reparaties uit.

Een kapot ruitje, krakkemikkige deurklink, uitgevallen peertje of een losse plint. Door dit ogenschijnlijk “kleine” achterstallige onderhoud lijkt het huis slecht onderhouden. Je doet er dan ook goed aan om kleine reparaties uit te voeren, voordat er kijkers komen en foto’s worden gemaakt.

Tip 10: een net kozijn is fijn.

Kozijnen zijn dé manier om te zien of een eigenaar de woning netjes heeft onderhouden. Een likje verf doet wonderen. Heb je geen tijd om alle kozijnen te verven? Maak ze dan even schoon bij het verkoop klaar maken van je huis. Het kost je maar 30 minuten, en het is een wereld van verschil voor een koper!

 

Compacte tips per ruimte:

Entree:

 • Haal een doekje over de voordeur en zorg dat de deurbel werkt. Doe je dit niet, sta je al direct met 0-1 achter.
 • Zorg dat de tuin er netjes bij staat. Haal onkruid weg, zet fietsen en auto’s van de oprit en veeg het pad schoon.
 • Hang de kapstok niet vol en haal alle schoenen uit de hal. Hang max. 2 tot 3 mooie jassen aan de kapstok en berg de schoenen bijvoorbeeld op in een dicht schoenenrek.

Woonkamer:

 • Zorg ervoor dat je niet teveel meubels in je woonkamer hebt staan. Haal die extra stoel weg en creëer zo meer ruimte. Ruimte geeft mensen een goed gevoel.
 • Heb je een boekenkast in de woonkamer staan? Hoe leuk een mooi gevulde boekenkast ook is, het oogt al snel een beetje rommelig. Voorkom dan ook dat je boekenkast een ‘boekenmuur’ wordt, door de rijen boeken af te wisselen met kleine stapeltjes boeken. Hierdoor onderbreek je de rij rechtopstaande boeken in je boekenkast. Kies met name boeken met een mooie titel, mensen zullen dit namelijk onbewust gaan lezen.

Keuken:

 • Uiteraard zorg je dat de afwas is gedaan, maar zet ook zo min mogelijk (extra) keukenmachines en apparaten neer. Kies de mooiste en meest-gebruikte apparaten uit, en stop de rest weg in een kastje. Zo laat je zien hoeveel ruimte er is op het aanrecht.
 • Hang keukendeurtjes recht. Zelf kom je iedere dag in je keuken en valt het misschien niet meer op, maar keukendeurtjes hangen nogal eens scheef. Een potentiële koper ziet de keuken voor het eerst en valt het misschien wel op. Jouw keuken ziet er veel luxer en netter uit als alle deurtjes precies recht hangen. Pak daarom een schroevendraaier, of vraag die handige buurman om een gunst en zet alle keukendeurtjes recht.
 • Schone theedoeken zijn een must. Als je druk bezig bent met het verkoopklaar maken van je keuken, denk je misschien niet aan de kleine items. Maar vaak zijn het juist de kleine details die potentiële koper kan afschrikken, zoals een vuil sponsje, vaatdoekje of een gebruike theedoek. Zorg daarom voor schone theedoeken, en handdoeken en berg sponsjes en vaatdoekjes zoveel mogelijk op. Simpel en effectief!
 • Roestvrij-staal moet glimmen. Is het gasfornuis, de kraan of de koelkast van RVS? Laat het glimmen. Haal spetters weg en poets het op met een doekje!
 • Leeg de vuilnisbak en maak de koelkast (zoveel mogelijk) leeg. Het laatste wat je wilt, is een onaangename geur in de keuken. Leeg daarom de vuilnisbakken en alle etenswaren die overheersend kunnen gaan geuren.

 

Badkamer:

 • Laat kranen, douchekoppen, tegels en spiegels glimmen. Dus pak die badkamerreiniger, spiegelreiniger en dat sopje bij elkaar en ga aan de slag. Doe dit zowel voor een bezichtiging als voor een fotosessie.
 • Zet geurstokjes neer. Deze geven een aangename geur af in de badkamer.
 • Haal alle shampoo’s, douchegels en tandenborstels weg. Hoe rustiger de badkamer, hoe luxer – en verkoopwaardiger – het eruit ziet, vooral voor de fotograaf.
 • Doe het toiletdeksel naar beneden. Dit is een kleine moeite, en niemand houdt er nu eenmaal van om in het riool te kijken. Doe het toiletdeksel daarom naar beneden.

 

Slaapkamer:

 • Maak je bed strak op. Onder géén beding mag er iets van een vlekje op het beddengoed aanwezig zijn.
 • Kies voor schoon en onpersoonlijk. Je wilt dat jouw slaapkamer voelt als een hotelkamer, niet als een logeerkamer. Leg ook hier alle persoonlijke items, zoals foto’s, boeken en kleding, uit het zicht.
 • Doe alle kastdeuren dicht. Let erop dat er geen kleding of spullen zichtbaar zijn in de kast. Dit ziet er minder strak uit en leidt af.

 

Tuin en garage:

 • Mooi weer buiten? Maak je tuinmeubilair klaar om in te gaan zitten. Dit punt hangt natuurlijk een beetje af van het weer. Maar als het droog is, maak de tuin dan gezellig. Leg kussens op het tuinmeubilair en schuif de tuinstoelen netjes onder de tuintafel.
 • Zorg dat tuin netjes is bijgewerkt. Haal onkruid weg en spuit de stenen schoon met de hogedrukspuit. Knip overwoekerende struiken bij. Zet – als kers op de taart- een mooi bloemstuk neer op de tuintafel.
 • Houd de garage zo leeg mogelijk. De garage is een restruimte in een huis. Het is dus handig om die leeg te houden, zodat kijkers zien hoeveel ruimte er is voor hun overige spullen. Haal dus de auto, fietsen en andere grote items weg uit de garage.
 • Stop kleine producten zoveel mogelijk weg in afgesloten dozen of kratten. Dit geeft de garage meer overzicht.
 • Hoofdfoto. Vaak wordt het vooraanzicht van de woning gebruikt als hoofdfoto, denk hier ook zeker aan tijdens het netjes maken van je woning.

 

De aller laatste check: kijken als een koper

Heb je bovenstaande tips (zoveel mogelijk) opgevolgd en denk je dat je huis nu echt klaargemaakt is voor de verkoop? Neem de proef om de som en test hoe het voelt om jouw woning voor de eerste keer binnen te stappen. Pak je huissleutel en loop naar buiten. Ga nu door de voordeur naar binnen en probeer de woning met frisse ogen te zien. Wat valt je op? Ligt er bijvoorbeeld nog iets op het dak van de schuur? Zie je nog wat stof liggen onder de bank? Of is het toch wat te warm in huis wanneer je van buiten komt? Dit is het moment om deze dingen nog aan te passen!

Type koper – de doorstromer

In onze vorige blog hebben wij het al over verschillende type huizenkopers gehad. Vandaag gaan we nog even dieper in op het type koper Doorstromer! Je bent dus een doorstromer als je een koophuis hebt

Lees verder >