Je bent hier:

Hoe erg is een ongunstig energielabel?

Kom je op funda een geweldig huis tegen, heeft het energielabel F. Wat zegt dat over je toekomstige energierekening? Het energielabel zegt niet altijd alles over je toekomstige energierekening.

Er is nog veel onwetendheid over het energielabel, je merkt dat de aandacht voor het energielabel sterk is toegenomen door de toegenomen energieprijzen, maar ook dat er nog veel onwetendheid is: mensen zien een huis met een slechter energielabel als E, F of G en denken dan snel dat daarvoor een flinke investering nodig is, maar dat is lang niet altijd het geval.

Zo hoeft niet elk huis met een energielabel F of G eerst grondig verduurzaamd te worden voordat je er comfortabel in kunt wonen. Huizen uit de jaren zeventig en tachtig die niet geïsoleerd zijn, krijgen vanwege het bouwjaar vaak een energielabel C of D, terwijl een jarendertighuis standaard label F of G krijgt. De investeringskosten voor een jarendertighuis met F of G zijn dus niet per definitie hoger dan voor zo’n jarenzeventighuis met energielabel C of D.

Het energielabel geeft je inzicht in het gemiddelde energieverbruik van de woning, maar zegt in principe weinig over je toekomstige energierekening. Natuurlijk kun je altijd aan de huidige bewoners vragen wat zij aan energie kwijt zijn, maar staar je niet blind op het maandbedrag van een ander. Dat is namelijk onderhevig aan verschillende factoren. Zoals welk energiecontract zij hebben afgesloten en of je het huis laat opwarmen door de zon, of vaak je gordijnen of rolluiken dicht hebt. Tevens is het ook van invloed met hoeveel personen zij wonen en of ze wel of niet thuiswerken. Dat kan veel verschil maken op een energierekening.

Heb je een huis op het oog met een ongunstig energielabel, laat je dan eerst goed adviseren welke stappen je moet zetten om energiezuiniger en comfortabeler te wonen. Ook niet onbelangrijk, laat je goed informeren wat deze investeringen gaan kosten.

Heb je een koophuis en wil je verduurzamen? Veel gemeentes hebben een energieadviseur die energieadvies op maat geeft, tegen een gereduceerd tarief.

Vragen over de duurzaamheid van een huis kun je natuurlijk stellen aan ons, maar ook als aankoopmakelaar, kunnen wij je goed adviseren over eventuele investeringen die nodig of mogelijk zijn om het huis comfortabeler of energiezuiniger te maken.

Type koper – de doorstromer

In onze vorige blog hebben wij het al over verschillende type huizenkopers gehad. Vandaag gaan we nog even dieper in op het type koper Doorstromer! Je bent dus een doorstromer als je een koophuis hebt

Lees verder >