Je bent hier:

Branche afkortingen en titels!

Brancheafkortingen en titels!

In onze vorige blog hebben we het gehad over afkortingen die makelaars gebruiken, daarnaast zijn er ook nog algemene afkortingen over de branche en de titels die worden gebruikt. Hieronder leggen we deze afkortingen en titels graag aan je uit.

  1. NVM, VBO en Vastgoedpro

In Nederland kennen we drie brancheverenigingen voor makelaars: de grootste is de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars).

Mijnheer Makelaars is een NVM-makelaar. De NVM is de grootste vereniging voor makelaars en vastgoeddeskundigen en ze bestaat al ruim honderd jaar. Als je je woning verkoopt, wil je er zeker van zijn dat alles goed geregeld wordt. Als je kiest voor een NVM-makelaar, kies je voor deskundigheid en kwaliteit. Want je wordt namelijk niet zomaar een NVM-makelaar.

Daarnaast heb je ook nog de branche VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed) en Vastgoedpro. Vastgoedpro is de beroepsvereniging voor vastgoedprofessionals.

  1. ARMT, KRMT, RM en RT

Titels van makelaars die zijn aangesloten bij de NVM kun je onderverdelen in ARMT, KRMT, RM en RT. Deze titel zegt iets over welke werkzaamheden een makelaar mag verrichten volgens de voorwaarden van de NVM.

ARMT

ARMT staat voor Assistent Register Makelaar Taxateur. Na het volgen van een opleiding en het succesvol afronden van de ARMT examens bij SVMNIVO (Stichting Vakexamen Makelaardij in Onroerende Goederen) mag iemand zich Assistent Makelaar noemen. Een ARMT assisteert de makelaar en mag alleen verkoop en verhuur van woningen begeleiden. Zelfstandig verkoopgesprekken voeren, mensen helpen met de aankoop of aanhuur van een woning of taxeren mag een assistent makelaar niet. Binnen Mijnheer Makelaars is Korina Bijker onze ARMT.

KRMT

KRMT betekent Kandidaat Register Makelaar Taxateur. Na het succesvol afronden van alle benodigde examens bij SVMNIVO kan een KRMT makelaar aan de slag. Een KRMT is, in tegenstelling tot een assistent makelaar, wel bevoegd om alle werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Een KRMT makelaar mag wel verkoopgesprekken voeren, woningen verkopen en helpen bij de aankoop van een woning. Het enige wat een KRMT makelaar niet mag is een woning taxeren of een eigen NVM-kantoor of VBO-kantoor openen.

RM

Tot een paar jaar geleden kon een makelaar na behalen van het KRMT examen een algeheel examen doen voor RMT, Register Makelaar Taxateur. Soms staat dit nog vermeld als afkorting bij een makelaar. Sinds 2020 zijn de opleidingen gescheiden. Nu kun je dus kiezen voor een opleiding tot Register Makelaar (RM) of Register Taxateur (RT). Allebei de opleidingen volgen mag natuurlijk ook. Dan ben je als makelaar van alle markten thuis. Een RM, een Register Makelaar, heeft na de KRMT opleiding een extra opleiding afgerond om Register Makelaar te worden. Een RM-makelaar mag qua werkzaamheden hetzelfde als een KRMT makelaar, alleen is een RM bevoegd om een eigen NVM- of VBO-kantoor te starten. Een RM makelaar, mag dus dan geen taxaties uitvoeren.

RT

Een RT betekent Register Taxateur. Een RT mag woningen taxeren, bijvoorbeeld voor een hypotheekaanvraag. Om RT te worden volg je de opleiding tot Taxateur, bijvoorbeeld bij de Academie voor Vastgoed. Deze opleiding begint bij de Basistheorie Vastgoeddeskundige die je ook moet volgen om KRMT makelaar te worden. Daarna volgt een Basisopleiding Taxateur en een Meester Gezel periode.

Binnen Mijnheer Makelaars is Pier Mijnheer een RM/RT makelaar.

Geen titel

Soms kan het ook voorkomen dat er geen titel bij een makelaar vermeld staat. Sinds 2001 mag namelijk iedereen zich makelaar noemen. Dat komt omdat makelaar geen beschermd beroep is.
Als een makelaar geen opleiding tot makelaar heeft gevolgd, mag hij of zij zich niet aansluiten bij een brancheorganisatie. Dat heeft ook gevolgen voor jou als klant, want zo’n makelaar volgt geen verplichte bijscholing, heeft geen toegang tot waardevolle data van de brancheorganisatie en kan zich bij een conflict, zoals bijvoorbeeld een verborgen gebrek, niet richten tot de brancheorganisatie voor juridische hulp.

  1. NRVT

Het NRVT staat voor het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Als een taxateur is ingeschreven bij dit centrale register, kun je ervan uitgaan dat hij of zij vakbekwaam is en het beroep op een ethische wijze uitvoert. NRVT bewaakt en waarborgt de kwaliteit en vakbekwaamheid van Register-Taxateurs. Deze taxateurs werken conform de gedrags- en beroepsregels en internationale en Europese taxatiestandaarden. Om toegelaten te worden tot het kwaliteitsregister, heeft een taxateur voldoende basiskennis nodig. NRVT controleert of een kandidaat de vereiste opleidingen heeft gevolgd. De vastgoedmarkt is altijd in beweging. Om ingeschreven te blijven in het Register, moet de taxateur ieder jaar voldoende punten behalen voor educatie. Bijvoorbeeld door het volgen van cursussen en trainingen en het bijwonen van congressen. Een Register-Taxateur werkt volgens de gedrags- en beroepsregels die NRVT opgesteld heeft. NRVT controleert actief of de taxateur deze regels naleeft. Als er toch een geschil ontstaat, oordeelt een onafhankelijk tuchtcollege.

  1. NWWI

Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) keurt op onafhankelijke wijze taxatierapporten van aangesloten taxateurs en ziet erop toe dat elke taxatie op dezelfde manier en volgens duidelijke richtlijnen is opgesteld. Dit houdt bijvoorbeeld in dat zowel jij als je geldverstrekker inzicht krijgen in hoe de getaxeerde waarde tot stand is gekomen en welke woningen hiervoor als referentie zijn gebruikt.

 

 

Type koper – de doorstromer

In onze vorige blog hebben wij het al over verschillende type huizenkopers gehad. Vandaag gaan we nog even dieper in op het type koper Doorstromer! Je bent dus een doorstromer als je een koophuis hebt

Lees verder >