Je bent hier:

Bestaat de perfecte maand om een huis te verkopen?

Is dit het juiste moment om mijn huis te verkopen? Die vraag krijgen wij nog wel eens. Dat heeft natuurlijk te maken met de situatie op de woningmarkt, maar de vraag gaat ook vaak over seizoenen.

Om te onderzoeken of er zoiets bestaat als ‘het perfecte seizoen’ om een huis op Funda in de verkoop te zetten, kunnen we het best kijken naar het gebruik van Funda: van het aantal bezoeken tot het aantal contactaanvragen. Het afgelopen jaar zien we bijvoorbeeld dat het aantal bezoeken van april 2020 tot en met maart 2021 vrij stabiel is. Maar toch wel de beste maanden waren mei 2020 en maart 2021, waarin Funda meer dan 80 miljoen bezoeken kreeg. De minste maanden waren april en december 2020, maar ook toen werd Funda nog ruim 70 miljoen keer bezocht. Meer dan genoeg potentiële kopers dus.

Daarbij moeten we wel opmerken dat het afgelopen jaar geen een ‘doorsneejaar’ was. De dip in april kunnen we bijvoorbeeld wijden aan de uitbraak van het coronavirus die vooral de eerste paar weken een effect had op de woningzoeker. De piek in mei was het startpunt van een gigantische groei in interesse in het aanbod ten opzichte van eerdere jaren. Daarom is het goed om ook naar een jaar eerder te kijken. Echter, ook in de periode van april 2019 tot en met maart 2020 is er eigenlijk geen beste maand te benoemen: de bezoekcijfers blijven aardig gelijk.

Misschien biedt de activiteit van gebruikers uitkomst. Hoelang blijven zoekers op Funda en hoeveel woningen bekijken ze gemiddeld? Zien we hierin bijvoorbeeld een vakantiedip in de zomer? Kijkend naar de cijfers blijkt het tegenovergestelde het geval: de activiteit van gebruikers is het hoogst tussen juni en oktober 2020. Maar de verschillen zijn nog steeds niet groot genoeg om een beste maand of seizoen aan te wijzen.

In 2020 was er maar één maand die het qua contactaanvragen minder deed: december. In die maand werden er ‘slechts’ 800.000 leads gegenereerd via Funda. Wel valt daarbij een kip-eivraag te stellen: er werden opgeteld minder contactaanvragen gedaan, maar ook het aantal nieuw aangemelde objecten op Funda was in die maand het laagst. Het aantal leads per object verschilt dus weinig met de andere maanden dat jaar. En ook de interesse bleef met 70 miljoen bezoeken wel hoog.

Wat is ons antwoord?

Als de bezoeken, bezoekers, activiteit én contactaanvragen geen van alle een duidelijk patroon laten zien, is het veilig om te stellen dat er niet zoiets is als ‘de beste maand’. Warm of koud, droog of nat: aantallen blijven het hele jaar door hoog..

Wil je meer informatie over het verkopen van je woning? Neem dan contact met ons op en we plannen vrijblijvend een verkoopgesprek in!

Bronvermelding: www.funda.nl

Type koper – de doorstromer

In onze vorige blog hebben wij het al over verschillende type huizenkopers gehad. Vandaag gaan we nog even dieper in op het type koper Doorstromer! Je bent dus een doorstromer als je een koophuis hebt

Lees verder >