Je bent hier:

Afkortingen die makelaars gebruiken

Hoeveel afkortingen ken je die makelaars gebruiken?

Als je een woning gaat kopen, kom je allerlei afkortingen tegen. Sommige ken je misschien al, maar er zijn ook minder bekende afkortingen in de woningmarkt. Wij hebben even een leuk testje gemaakt! Hoeveel van deze afkortingen ken jij?

De afkortingen:

  1. K.K.
  2. V.O.N.
  3. Vinex
  4. Aanv. i.o.
  5. O.g.
  6. App.
  7. Bj.
  8. Vrpr.
  9. WOZ-waarde
  10. HR.
  11. Rc-waarde
  12. NHG
  13. VvE
  14. Kov

Nu zijn wij natuurlijk heel benieuwd, hoeveel afkortingen ken je en hoeveel heb je er goed?

 

 

 

 

Uitleg van de afkortingen:

  1. K.K.

We beginnen met de meest voorkomende afkorting op funda, k.k. deze afkorting staat voor kosten koper. Dit zijn extra kosten die je boven op de koopsom betaalt, zoals de overdrachtsbelasting, notaris- en taxatiekosten (in onze volgende blog zullen wij kosten koper nog beter uitleggen).

  1. V.O.N.

De afkorting voor vrij op naam kom je meestal tegen bij de nieuwbouwwoningen. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen, maar dit bekent ook dat de verkoper de notariskosten voor de overdracht betaalt. Dit scheelt voor jou als koper kosten voor de notaris.

  1. Vinex

Van Vinex-wijken heb je misschien wel eens gehoord:  dit zijn grootschalige nieuwbouwwijken aan de rand van grote steden, maar Vinex is een afkorting voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra.

  1. Aanv. i.o.

Dit betekent dat de aanvaarding in overleg is, de koper en verkoper overleggen samen wat de datum van overdracht wordt. Wanneer de woning zal gaan passeren bij de notaris.

  1. o.g.

Deze afkorting zie je iets minder, als je deze afkorting tegenkomt is het meestal  in de bedrijfsnaam van makelaarskantoren. Het betekent namelijk onroerend goed. De officiële uitleg van onroerend goed is ‘de grond of een zaak die duurzaam verenigd is met de grond’. Kort uitgelegd is dit de grond en de woning met bijgebouwen.

  1. app.

Deze afkorting staat voor appartement (en heeft dus niks met je smartphone te maken 😉).

  1. bj

Dit is een belangrijke afkorting, want bj staat voor bouwjaar, het jaar waarin het huis is gebouwd.

  1. vrpr

De afkorting vrpr staat voor vraagprijs, deze kom je soms tegen in woningomschrijvingen.

  1. WOZ-waarde

De WOZ-waarde van je huis is de geschatte waarde volgens de wet Waardering Onroerende Zaken. Deze waarde is de basis voor bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen en waterschapslasten die je betaalt.

  1. HR

Deze afkorting zie je vaak in combinatie met de woorden glas (HR-glas) en ketel (HR-ketel), dit zie je ook altijd terug kome bij een aanmelding van de woning. HR staat voor Hoog Rendement en dat is goed voor het milieu en je portemonnee.

  1. Rc-waarde

De Rc-waarde is het isolerend vermogen van de woning; hoe hoger dit getal des te meer warmte wordt binnengehouden. Rc komt uit het Engels: Resistance Construction. De RC-waarde staat op het energielabel. Een energielabel ben je verplicht als verkoper en moet je hebben zodra je de woning gaat verkopen.

  1. NHG

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Mocht je je hypotheek niet meer kunnen terugbetalen door bijvoorbeeld een echtscheiding, verlies van je baan, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of overlijden van je partner, dan heb je met een NHG-hypotheek recht op kwijtschelding van je hypotheekschuld.

  1. VvE

VvE staat voor Vereniging van Eigenaren. Hier wordt je automatisch lid van wanneer je een appartement koopt. Leden van de VvE zorgen samen voor onder meer het onderhoud van het gebouw, de gezamenlijke tuin en de opstalverzekering. Voor de VvE betaal je maandelijks een bedrag, dit bedrag zie ook altijd terug in een aanmelding.

  1. Kov

Een term die wij vaak zelf op kantoor gebruiken is de term kov. Deze afkorting betekent koopovereenkomst.