Je bent hier:

Asbestdaken pas eind 2024 verboden

[vc_row][vc_column][vc_column_text]De Tweede Kamer heeft op 16 oktober ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Veldhoven (I&W) om asbestdaken te verbieden. De Tweede Kamer heeft daarbij ook een motie aangenomen om het verbod op asbestdaken te laten ingaan per 31 december 2024 in plaats van begin 2024. Daarmee krijgen eigenaren een jaar uitstel om hun asbestdaken te saneren. Een door de SGP ingediend amendement om het verbod uit te stellen tot 2026 haalde het niet.

Volgens het ministerie van I&W ligt er op dit moment nog 80 miljoen vierkante meter aan daken met asbest in Nederland. Om daken met asbest te saneren was eerder al 75 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan nu nog 5 miljoen beschikbaar is. Bedrijven en particulieren kunnen hier nog steeds gebruik van maken om asbestdaken te vervangen. Per vierkante meter wordt 4,50 euro uitgekeerd met een maximum van 25.000 euro.

De Tweede Kamer heeft de regering opgeroepen om de mogelijkheden voor een landelijk asbestfonds te onderzoeken, voor eigenaren die de sanering niet kunnen financieren. Ook wordt de regering gevraagd te onderzoeken hoe de sanering van asbestdaken gecombineerd kan worden met verduurzaming (toepassen van isolatie en zonnepanelen).

De Tweede Kamer heeft de regering verzocht per gemeente te inventariseren hoeveel vierkante meters daken er nog gesaneerd moeten worden. Daarnaast heeft de Tweede Kamer in de wet een evaluatiemoment opgenomen. Voor 2022 moet de minister rapporteren over stand van zaken van de asbestsanering, zodat de Tweede Kamer kan beoordelen of de praktijk klaar is voor een asbestverbod en welke flankerende maatregelen eventueel nog nodig zijn.

De NVM ziet in de praktijk nog veel problemen bij de sanering van asbest, zeker wanneer dit niet gepaard gaat met voldoende financieringsmogelijkheden. Het is goed dat de Tweede Kamer dit probleem onderkent. In 2022 zal moeten blijken of deze problemen voldoende zijn opgelost.

Bron: NVM

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hoe erg is een ongunstig energielabel?

Kom je op funda een geweldig huis tegen, heeft het energielabel F. Wat zegt dat over je toekomstige energierekening? Het energielabel zegt niet altijd alles over je toekomstige energierekening. Er is nog veel onwetendheid over

Lees verder >